Tuesday 6 November 2007

Hverdagslivet

Jeg fikk mail fra pappa, og han etterlyser hverdagsdetaljer.

du kan skrive fra
hybellivet på studenthjemmet
hvem bor der
hvordan spiser dere
hvordan er kjøleskapsrutinene
hvem vasker opp
er det kø i dusjen
hvor handler du mat
hva koster en pint
hvor kommer medstudentene fra
hvordan var teateret med rachel
hvordan fungerer det engelske banksystemet
og selvfølgelig det viktigste hva lærer du og hva gjør du på skolen
osv osv





Ja, ok. Jeg bor altså (som mer observante lesere kanskje har fått med seg) i The Arcade, som er studenthjem ('hall of residence') i Holloway Road. Holloway Road er nord-øst for sentrum, to stopp fra Kings Cross, og ti minutter unna Emirates Stadium (Arsenal). The Arcade har resepsjon og lange, smale, hvite ganger. Jeg bor i en leilighet med tre andre som jeg deler kjøkken, to dusjer og to toalett med. Det er en jente fra Kent, og et par fra Kypros. Fyren i paret sier lite bortsett fra når han kjefter på oss for bråk eller vasking, men jenten er litt hyggeligere. Alice fra Kent er en ganske stille jente; vi har vært og tatt en øl, og hun er koselig, men har vel egentlig ikke så mye til felles. I grunnen ser jeg lite til de jeg bor med, jeg er for det første lite hjemme, og leiligheten betår av en lang gang med alle rommene ved siden av hverandre, så er egentlig ikke sånn at vi henger sammen hjemme. Vi har litt rutiner, som vaskedager og denslags, og jeg har ennå ikke truffet på noen i dusjkø; de fra Kypros sover til ett hver dag, og Alice og jeg har forløpig unngått å komme samtidig til dusjen. På kjøkkenet har jeg en hylle i kjøleskapet, alle vasker opp etter seg selv. Jeg handler mat på enten Iceland, Morrisons eller Waitrose's, kvalitet og pris i stigende rekkefølge. De ligger ved siden av hverandre, og blir gjerne sånn Iceland for billige basics (melk, brød, ost), Morrisons for det meste annet, og Waitrose's for ting som syltetøy, te, pickles, pork pie og alt som er godt og ikke basic (og ikke finnes i norge). The beauty of it er at alt er billigere enn hjemme og at de har vin i butikkene. Ikke at jeg har kjøpt en flaske ennå, men fint å vite at man kan, at alt finnes på et sted. Ja, også har de veldig mye god frukt og grønnsaker, fruktdrikker som smoothie, lemonade og sånt - de gjør i grunnen skam på det norske utvalget på denne fronten. Og prisene kan være.. f eks et pund (11kr) for et kilo nydelige epler. Fem økologiske bananer - 50 pence. Hehe, og Weetabix 1,50 pund. For de som lurte på det.

Og en pint ligger på mellom 2 og 3,5 pund. Kommer litt an på hvor man går og hva slags øl. Og jeg som egentlig ikke er så glad i øl - det er så utrolig mye bedre her, du får aldri servert vassen ringnes i plastglass her borte. Og som at vinen i Paris er mye billigere enn ølet, er ølet mye billigere enn vinen her i England. Og kaffen? Forleden satt på jeg en superhipp bar i Upper Street, bestilte en americano - og fikk en av de beste jeg har smakt på lenge. Og prisen? 80 pence. Latterlig.

Så var det skolen. Vi er circa 30 stykker i klassen (det er både foundation in architecture&interior design og international foundation), med varierende engasjement og oppmøte hos studentene. Jeg har fått min lille 'gjeng' og om man kan snakke om noen hard kjerne, så er vel det oss. Er en svensk jente, to english blokes og en fra Sør-afrika. Jeg føler meg heldig som nesten med en gang ble kjent med folk som er seriøse med det de driver med, flinke og inspirerende. Står jeg fast med noe, hjelper det alltid å snakke med dem, og vi har det ganske gøy sammen. Ellers er det egentlig ikke så mange briter i klassen, de er fra hele verden; mange fra Midt-østen, en fra Japan, en danske, noen fra Polen, en fra Trinidad, og...ja. Hele spekteret egentlig, vi er litt av en gjeng.

Nå for tiden holder vi på med samme prosjektet som vi begynte med fredager, det skal innleveres nå på fredag. Alle gjør forskjellige ting, jeg holder på med en slags studie (og det skal bli kartlegging, eller 'mapping' når jeg finner ut hvordan) av hvordan flatene blir nedslitt. Det begynte med en nydelig men sliten skinnsofa i en pub like ved Brick Lane (nå har forresten filmen til boken 'brick lane' kommet!), og jeg har laget forskjellige avtrykk i leire, som jeg har tegnet og fotografert. Jeg vet ikke hvor interessant dere syns dette er, er vel sånn halvveis interessert i dette selv, men vi er, som læreren vår sa, 'thrown into the deep side of the pool', og jeg stoler på dem og regner med at jeg kommer klokere ut av det når jeg er ferdig.

Banksystemet er ikke så veldig effektivt, med ustilige lokaler og veldig tregt personale, men nå har jeg endelig fått engelsk bankkort (det gikk fortere da de fikk se det engelske passet mitt) så da slipper jeg vel å gå i banken så mye mer. Service er vel generelt litt daffere enn i Norge, bortsett fra når tips er inne i bildet; da blir de effektive gitt. Men stort sett blide og alltid med en 'allright there, love?' på lur, så er vel greit det. Og med ipod i lommen og mye rare folk å se på gjør det ikke noe om jeg må stå 20 minutter i kø fordi damen foran meg skaper et stort problem når hun vil betale kontant OG med kort på butikken. Er klart man må hente daglig leder da.

Ellers gleder jeg med masse til å se mine søte søstre om halvannen uke, pappa den 29. nov og Oslo helgen etter. Gleder meg til deilig kaffe i Skovveien :)

2 comments:

Astrid og Cecilie said...

oo høres bra ut! gleder meg veldig til å se alt der borte, nå er det jo bare under en uke til:D unnskyld for dårlig commenting, skal skjerpe meg! men det er veldig kejkt å lese altså, du må ikke slutte med det! glad i deg, gleder meg kjempe mye til helgen nå, og skal hilse fra pappa:) xxxooo

Merethe said...

Hei! Jeg er blandt dem som sjekker ut Hannahs og din blogg praktisk talt hver kveld. Men har hatt for mye å gjøre og for lite søvn siste tiden til å skrive noe som er verdt å lese for andre. Love you, og gleder meg til å ta herligheten i øyensyn når jeg reiser til London på kurs neste april.
Auntie Bunny